gabinet stomatologiczny szczecin

Artykuł o stomatologii. Potrzebujesz specjalisty? Sprawdź

Definicja próchnicy

Próchnica zębów (łac.
caries dentium) ? bakteryjna choroba zakaźna tkanek twardych zęba objawiająca się demineralizacją substancji nieorganicznych i następnie proteolizą substancji organicznych z powodu działania kwasów wytworzonych przez bakterie w płytce nazębnej w wyniku metabolizmu cukrów pochodzenia zewnątrz- i wewnątrzustrojowego.
Głównymi bakteriami odpowiedzialnymi za rozwój próchnicy są L.
acidophilus oraz paciorkowce, a z nich najważniejsze to Streptococcus mutans. Inne próchnicotwórcze bakterie to: S.

salivarius, S.

mitis, S.

sanguinis, S.

faecalis. Bakterie te są zdolne do zainicjowania procesu próchnicowego, poprzez wytwarzanie kwasów w wyniku metabolizowania cukrów (głównie kwas mlekowy).
Zakwaszone środowisko (pH poniżej 5,5) sprzyja demineralizacji szkliwa. Ponadto bakterie te uczestniczą w powstawaniu płytki nazębnej.

Stanowi ona doskonałe środowisko dla rozwoju bakterii pierwotnie tlenowych, a z czasem względnie beztlenowych.

Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%B3chnica_z%C4%99b%C3%B3w

Uczmy dzieci myć zęby

O zęby warto dbać.
Jest to bardzo ważny nawyk - to rodzice są odpowiedzialni za to, by dla dziecka mycie zębów było częścią dziennej rutyny.

Nie będę pisać tutaj o szczegółach praktyki dentystycznej, ponieważ nie jestem specjalistą.

Chcę jednak zauważyć, że zęby to przede wszystkim kwestia zdrowia, a nie urody.
Jeżeli nie będziemy o nie dbali możemy mieć poważne problemy - bóle zatok, zapalenie które przekształci się w poważna infekcję, a nawet problemy z sercem.

Interesująca teoria

gabinet stomatologiczny szczecin Poza słodyczami nie najlepiej na stan zębów wpływa również...
chleb nasz powszedni.
Co mam na myśli? Zacznijmy od teorii. Na podstawie tego jak wygląda uzębienie u zwierząt można określić ich sposób odżywiania się.
Roślinożercy mają najlepiej rozwinięte siekacze, mięsożercy kły. Człowiek teoretycznie jest wszystkożernym typem ssaka. Jednak chleb i produkty z ziaren (zwłaszcza takie, gdzie ziarno jest w całości) mogą powodować problem.
I nie mam tutaj na myśli celiakii, czy nietolerancji glutenu.
Po prostu zboża są twarde i bardzo "ścierne" - tak tez działają na nasze zęby - ścierają szkliwo, osłabiają je.
To tylko teoria, jednak wydaje się nie być pozbawiona sensu.
Oczywiście to nie znaczy, że musimy rezygnować z jedzenia chleba.
Pamiętajmy jednak, że nie wszystko co wydaje nam się zdrowe, musi takie być.
.
Dodane: 29-09-2016 06:51

Tagi: gabinet stomatologiczny stomatolog szczecin